“Naturligt forbundne”

“Naturen spiller en central rolle i vores forslag, fordi forskning viser, at mennesker med forskellige funktionsnedsættelser ofte oplever, at naturen er svært tilgængelig. Og sådan synes vi ikke, det skal være. Bevægelsesparken vil blive fuld af inkluderende aktiviteter - konkret udfolder vi en serie af innovative oplevelser hvor 'hjul tænkes før ben.”

Julie Kaalby Bjerre
Arkitekt og partner ved LYTT Architecture

Arkitektonisk koncept

En højskole i naturen

Skolen og dens udearealer er tænkt som en samlet enhed, en højskole i skoven, hvor der er en stærk forbindelse mellem bygningerne, landskabet og det omkringliggende lokalmiljø. Et rumskabende skovbryn omkranser skolen og udearealerne og danner en grøn ramme, der samler alle faciliteterne, som små lysninger i skovens midte. Skovbrynet åbner sig flere steder, særligt mod vest, for at skabe gode forbindelser mellem området og omgivelserne, både fysisk og visuelt.

En særlig arkitektonisk prioritet er bevarelsen af den visuelle forbindelse fra Houvej til Vandhalla, som fungerer som et pejlemærke og vartegn for højskolen. Dette sikrer, at de lange kig og åbne udsyn forbliver intakte, selv når beplantningen vokser til i fremtiden. Derudover arbejdes der bevidst med en stor variation af landskabstypologier, som løfter biodiversiteten og sikrer, at området ikke bliver en barriere men et grønt bindeled for både dyr, planter og mennesker.

Dette samspil mellem skole, skov og omgivelser skaber en højskole, der naturligt smelter sammen med naturen og understøtter både biodiversitet og den sociale forbindelse mellem mennesker og sted.

En forbunden højskole

Indenfor den grønne ramme, som skovbrynet danner omkring højskolen, skabes en høj grad af sammenhæng og tilgængelighed mellem skolens forskellige rum og funktioner. Det handler om at skabe en arkitektonisk og landskabelig helhed, hvor alle dele af højskolen opleves som en naturlig forlængelse af hinanden, og hvor brugerne nemt kan navigere og deltage i de mange forskellige aktiviteter.

De forskellige steder sikrer, at alle kan finde et sted, der matcher deres behov og ønsker – fra stille steder til ophold til energiske områder for social og fysisk udfoldelse. Denne forbindelse mellem rum er ikke kun fysisk men også social, og understøtter fællesskab ved at forbinde begge rum på en måde, der fremmer interaktion og samvær. De grønne lommer fungerer som naturlige mødesteder, hvor samtaler kan opstå, og relationer udvikles.

I sidste ende skaber den forbundne højskole et læringsmiljø, hvor både natur og mennesker er i bevægelse og dialog. De mange forbindelser, både gennem landskabet og de sociale strukturer, sikrer, at højskolen ikke blot er et sted for undervisning men et sted for liv, hvor både elever, ansatte og besøgende kan bevæge sig frit og opleve en dyb forbundethed til både stedet og hinanden.

Egmont Bevægelsespark udfolder en lang række oplevelser. Nedenfor illustreres og beskrives et udvalg af områdets mange steder. Alle områder bindes sammen af en gennemgående dynamisk sti - som indbyder til oplevelser og bevægelse for alle.

Den Urbane Flade

Den Urbane Flade indbyder til leg og bevægelse for alle former for hjul og ben. Her udvides den dynamiske sti til en flade, der griber fat i de mange ind- og udgange samt ankomsten fra både øst og vest. Områdets varierende kanter udføres som ”skaterramper” i tegl, der kan bruges af alle former for hjul, og hvor sværhedsgraden kan varieres. Rails i stål og siddekanter i varierende højder skaber tilsammen et område med en mere urban stemning, hvor alle overflader og kanter kan anvendes forskelligt alt afhængigt af brugerne. En trappe med brede og lave trin forbinder skolen mod øst med Den Urbane Flade mod vest. De lave trin giver udfordring for at træne balancen og øve trapper i kørestol. Alternativt kan trappen udføres som en trampe, hvor trinene udføres med en svag hældning og minimal højde. Omkring Højen danner et nyt rampe- og siddetrappemøbel en kant, der både indbyder til ophold og bevægelse og giver mulighed for, at alle kan komme op på toppen af Højen. Asfaltfladen udformes med mindre terrænbakker, der understreges af en opstribning med termoplast. Teglkanten bliver et gennemgående og synligt motiv, der tegner sig gennem hele området. Mod vest markerer en teglkant omkring et plantebed indgangen til den nye Egmont Bevægelsespark.

Boardwalk og hoppesten over Himmelspejlet

Ved Himmelspejlet deler den dynamiske sti sig i flere alternative ruter. Asfaltstien løber langs med lavningen og udføres til dels som en sensorisk og taktil sansesti, hvor sten støbes ned i belægningen og skaber små variationer i overfladen. Ved Hoppestenene placeres en række store sten med en skåret og flad overside, der bevæger sig ud i lavningen og giver mulighed for at ”hoppe” fra sten til sten. Stenene med en vandret og jævn overflade placeres, så de ligger med en afstand, der gør det muligt også at hoppe hen over stenene med f.eks. en sportskørestol, BMX-cykel eller et løbehjul. Som et alternativ til Hoppestenene ligger Boardwalken og snor sig hen over land og vand.

Forhindrings- og Slalombanen mellem Lysningen og Bakketoppen

På kanten af Lysningen bliver den dynamiske sti til Forhindringsbanen, der særligt udfordrer balance, præcision og styrke i overkroppen. En række lave pæle placeret over for hinanden fungerer som ”skistave”, hvor brugerne kan skubbe sig afsted med armene og fange næste udfordring. Forhindringsbanen har også vipper, der udfordrer balancen, og som der kan køres henover med kørestole og andre hjul. Reb monteret på pæle giver mulighed for at trække sig frem på dele af forløbet. Forhindringsbanen fører enten videre til Slalombanen eller ind i Lysningen, hvor der kan fortsættes med styrke- og balanceøvelser i træningsområdet. Slalombanen er et udfordrende forløb, hvor der kan øves slalom mellem pæle, træer og terrænbakker. Der er god mulighed for at få fart på i svingene eller tage en mere rolig slalomtur mellem træerne.

Halfpipen ned fra Bakketoppen

Fra Bakketoppen er der direkte adgang til Halfpipen, den strækning på den dynamiske sti, der virkelig indbyder til fuld fart. Som et skår i bakken skærer stien sig ind i terrænet og giver et forløb med en stor variation i hældningen. Halfpipens belægning bevæger sig op og ned ad kanterne og gør det muligt at bevæge sig fra side til side i svingene, næsten som en vandrutschebane bare på hjul. Parallelt med Halfpipen ligger en tarzanbane med forskellige elementer i træ og skaber en alternativ rute op eller ned ad bakken. Tarzanbanen består af sveller, hoppestubbe, klatrenet og klatrereb. De mange måder at komme ned fra bakken på giver mulighed for forskellige typer af kapløb for både brugere med hjul og dem uden.

Pumptracken på kanten af Fælleden og Amfiscenen

På kanten af det skrånende terræn ned mod Fælleden og Amfiscenen ligger Pumptracken. Her formes den dynamiske sti med varierende terrænbakker, nogle høje og stejle, andre flade og mere tilgængelige. Et klassisk pumptrack udformes med bakker og lavninger, der skaber et forløb, hvor brugeren kan ”pumpe” sig til fart op og ned ad bakkerne. Ved den dynamiske sti skabes et mere varieret forløb, der sikrer, at både øvede og begyndere kan indtage stien på hver deres niveau. Der er også plads til, at man kan følges ad, både på toppen af stien med sus i maven, og for enden af bakkerne på et fuldt tilgængeligt stiforløb.

Udsigtsspiralen på Bakketoppen

På toppen af bakken ligger Udsigtsspiralen. Herfra er der kig til alle verdens hjørner. Mod vest kan solnedgangen nydes, mod øst skimtes havet og stranden, mod syd er der kig over hele det nye bevægelsesområde og Vandhalla, og mod nord ligger villakvartererne og putter sig bag beplantningen. Udsigtsspiralen formes af en kant i tegl, der rejser sig fra terrænet og kulminerer i et udsigtspunkt med bænke og opholdsmuligheder integreret undervejs. Her kan man finde et skærmet sted at holde og nyde udsigten. På fladen indarbejdes et kompas i belægningen, og i den røde tegl kan der indarbejdes uddrag fra sange i højskolesangbogen. Et sted, der både indbyder til udsyn og refleksion, enten alene eller sammen i flok.